Kastelen en andere bouwwerken in Normandië en de Opaalkuststreek dat onder Picardie valt

Zoals al aangegeven op deze pagina kastelen die in het water liggen of anders minimaal 1 toren hebben, echte kastelen dus geen chateau.

En net als de chateau's zijn er in het noord westen van Frankrijk talloze kastelen te ontdekken en dat zie je hier.

Beginnen we bij de volgorde zoals wij die gemaakt hebben. We komen van uit België waar we een aantal dagen ook diverse kastelen bezocht hebben. Lees hier meer over de kastelen in België.

Het eerste kasteel in Frankrijk die we bezoeken is een verlaten maar mooi kasteel Westhove. Ja en NL naam maar dat komt vaker voor zo vlak bij de grens met België.  Het ligt bij een voetbalveld en je kunt er zo naar toe lopen. Adres: Rue Jean Baptiste Lebas, Blendecques

De volgende stop is in Estree Blanche waar we het in privé bezit kasteel Creminil gaan bekijken. We lopen rondom, niemand stuurt ons weg.

Onderweg naar laatste tussenstop op weg naar Stella Plage, waar we 3 nachten zullen blijven, zien we een leuk kapelletje waar we even bewonderd naar kijken. Chapelle Sante Melanie in Ferfay

De laatste stop is in Olhain waar een enorm kasteel gelegen is. Het is te bezoeken. kijk op hun site voor de openingstijden

Vanuit Stella Plage gaan we in noordelijke richting voor het kasteel van Hardelot. Het is gratis rondom plus de tuin.

Boulogne sur Mer is de volgende stop op deze nieuwe dag. Rondom een aardig parkje, stadsmuren waar je overheen kunt wandelen, een enorme en mooie kathedraal en een kasteel, dus heel veel te zien aldaar. Voor meer over deze stad ga je naar deze pagina

In het deel van Frankrijk waar we ons nu begeven zijn nog vele resten van de 2e wereldoorlog te ontdekken. Zo zijn er veel bunkers, Battery genaamde hier, en een paar forten. Fort de la Creche is vanwege instortingsgevaar permanent gesloten. Fort Vauban ligt aan de zee en is bij vloed een eiland. Het is a € 5.00 te bezoeken.

Een bijzonder mooi kasteel, helaas privaat maar we worden niet weg gestuurd is Regniere

Chateau-Fort Rambures is helaas nog niet geopend als we er arriveren. Dan maar een foto vanaf het hek.

Het stond niet op de planning maar omdat we verkeerd reden zagen we in de verte enkele mooie huizen of zijn het kastelen. Kijken dus en dit is het resultaat in en rond Bertreville

In Fecamp bevind zich het paleis Benedictine, een pracht bouwwerk zowel extern als intern. In het paleis wort nog altijd het brouwproces voor een likeur uitgevoerd. Je kunt het, samen met het interieur, gaan bekijken in een begeleide rondgang. 1 uur kost € 20.00,  2 uur 25.00 en 21/2 uur kost €30.00 p.p. (2024)

Van de volgende kastelen heb ik maar een enkel beeld omdat het of privé of anderzijds niet toegankelijk was

van links naar rechts: Beaucamps, de la Grace Lieu, Pavilli, Ayques (Entretat) en een kasteel ergens onderweg rond Toutainville

Fretosse is weer eens in privé bezit en alleen via de poort te aanschouwen. Links en rechts zijn de portiersloge en het prieel

De ruïne van Tancarvile is officieel verboden terrein maar we glippen toch maar ff naar binnen. Dat ff wordt wat langer want er is nog veel te zien. Hieronder het kasteel, op de aparte pagina kan je zien hoe het er van binnen nog uitziet.

Het mooie kasteeltje van Merville is ook weer privé maar we kunnen er ongestoord rond lopen.

Het volgende domein, de la Pomeraye is ook maar weer eens privaat zodat we het een deel vanaf de poort doen. Even later zien we een ingang dat naar meer domein leid. Maar niet veel later komt madame aangerend om ons weg te sturen. Maar dan hebben we al van de gelegenheid gebruikt gemaakt en enkele foto's gemaakt.

Herbetot, ja het wordt eentonig, privé. Maar ook hier ff het terrein op voor een foto.

Miromesnil is dan eindelijk wel open, althans ze openen om 14.00 uur maar het is nu 10.30 uur. Wachten? Nee. ff foto maken incl. die van de voormalige duiventil die nu als opslag in gebruik is door de bewoners van de voormalige stallen.

Geen kasteel maar wel een mooi bouwwerk is de Ancien Prieuré (oude  klooster) in St. Philbert sur Rise. Er is een bron, een leuk klein bakkerijtje en een aantal gebouwen.

Vanaf bovenstaand klooster  rijden we door naar Chateau de Tilly. Van veraf is al te zien dat er nog aardig wat torentje en delen van de ommuring te bekijken zijn net als het kasteel dat als restaurant in gebruik is. Ernaast is manoir Normand gelegen waar je kunt overnachten.

Chateau Crevecouer (entree € 9.00) is iets heel anders. Hier is net als bij vele  kastelen ook een duiventil maar deze is de mooiste die je ooit kunt gaan bekijken. Het kasteel zelf is eenvoudig, de toegang via het portiershuisje is zeer mooie en er is een museum over de onderneming Schlumberger die met de voor die tijd moderne apparatuur olie kon opsporen.

Wellicht een van de mooiste kastelen is St. German de Livet. Het is niet groot maar de vorm en het gebruik van de kleuren maakt dit, gratis toegankelijke kasteel, een uniek exemplaar.

Kasteel Kinnor is in principe weer privé omdat het door diverse mensen bewoond is maar niemand stuurt ons weg dus maken we de onderstaande foto's.

Midden in de stad Le Havre ligt Sanvic kasteel. Met de vele torentjes een mooi bouwwerk. Jammer van de ligging nu t.o.v. vroeger denk ik.

Chateau Du Bec is een soort hotel met gesloten poorten. We stonden te kijken en toen ging madame al bellen naar haar man om ons weg te sturen, wat een kinderachtig gedoe soms hier in Frankrijk. Maar ja we hebben toch de nodige foto's kunnen maken.

De volgende bestemming kwamen we onderweg tegen. Het is volgens alles geen kasteel maar gewoon een boerderij, Ferme di Calicot. Maar er is een toegangspoort, het heeft torens en er is een duiventil, dus een kasteel bij deze.

Chateau Guerche staat leeg, is privé, en er komt meteen iemand aangerend om te vertellen dat we geen foto mogen maken. ? vanaf de poort kan je al een foto maken toch. Omdat we toch door gelopen zijn hebben we alsnog een tweede foto kunnen maken.

Chateau Villequier staat ook leeg en is een chateau en dus geen kasteel. Maar toch hier benoemen en laten zien want het chateau is niet interessant maar een schitterend huisje dat zo in de pirates of the carribean dienst  kan doen is het te bewonderen.

Dieppe heeft ook een kasteel dat hoog op een berg gelegen is en op straat niveau is nog een van de oude toegangspoorten te zien.

Gromesnil is vrij buitenom toegankelijk omdat het in een openbaar park gelegen is.

in het plaatsje Crevecouer, dus niet te verwisselen met het hogerop getoonde kasteel, ligt ook een kasteel midden in het centrum. Het zijn nu openbare gebouwen en de politie heeft een deel van.

Het laatste kasteel is die in Martainville. Rondom vrij en om binnen rond te kijken slechts € 5.00 (2024) Zelfs in NL via een porto.

Manoir                  Chateau                    Dorp-stad                   Home