Unieke bouwwerken in het noord westen van Frankrijk waaronder Normandië en Picardië. In en dorp of stad of zomaar ergens op het platte land.

Laat ik beginnen met een van de leukste dorpen die wij in 2024 bezocht hebben: Le Bec Hellouin.

In Vauville staat een rijtjeshuis in vakwerk en rieten daken, geweldig. En kijk eens goed naar de nokken op de huizen. In dit deel van Frankrijk waar de daken met riet gedekt zijn hebben ze op de nok planten geplant. De reden is mij onbekend. Misschien het weg houden van vogels?

Op onderstaande foto's zie het nog beter, het is net een hanenkam.

Cabourg is een druk bezochte stad met veel winkels en nabij het casino een groot aantal schitterende woningen.

Dives-sur-mer is als dorp op zich minder interessant maar wat wel heeeeeel mooi is dat er een  plek is die genaamd is: Village du Art. Een klein pleintje vol met schitterende bouwwerkjes die door iemand in de jaren 1600 bedacht is en gebruik heeft gemaakt van de diverse invloeden. Nu zijn er in deze huizen winkeltjes en een restaurant ingericht. Een lust voor het oog.

Buiten dit mooie complex heeft de stad ook nog een zeer oude schuur (halle medievalles)  waar de markten gehouden werden en nog gehouden worden, enkele fraaie huizen en een groot bouwwerk waar vroeger de commandant gewoond heeft.

Met de stoomtrein vanaf Crotoy naar St. Valery waar we 2 uur de tijd hebben om een en ander te gaan verkennen. We lopen, slenteren tussen de aardige huizen naar het oude deel van dit dorp.

Een ander aardig klein dorpje is Beaumont-en-Auge. Hier is ook nog een ouderwetse winkeltje waar je food en non food kopen kunt. Waarom is dat bij ons niet meer zo. Het is zo leuk en knus om bij een iemand alle boodschappen te doen die je nodig hebt.

In Gaillefontaine waren we op zoek naar het kasteel, niet gevonden helaas ook niet met maps. Maar toen we door het dorpje reden zijn we toch ff gestopt om wat foto's te maken omdat het best wel aardig is.

Cormeilles is ook zo een klein dorpje met wat leuke vakwerkhuizen. De reden om hier heen te gaan was ook Chateau de Malou maar die was gesloten en vanaf het hek was niet te zien. Dan maar ff de stoute schoenen aantrekken en erover heen gaan om onderstaande foto te maken.

Pont Audemer wort ook wel eens het kleine Venetië genoemd. Lichtelijk overdreven maar het is aardig net als delen van de stad.

Een ander Pont, Pont d Eveque, stond eerst op het programma maar toen achteraf gezien toch maar niet maar ja we rijden nu door het dorp en het ziet er toch wel aardig uit. Dus stoppen en gaan kijken. En ja ook hier een stukje gracht met wat huizen, een zeer mini Venetië. Verder een groot gebouw dat in het verleden dienst deed als hospitaal.

Wat voor Pont d Eveque gold ging ook op voor Veules les Roses. Niet de moeite om er extra heen te rijden maar op de een  of andere  manier kwamen we er langs en zagen buiten het bekende van dit dorp n.l. huizen langs een rivier, ook krijtrotsen met gaten erin. Deze diende nu als opbergruimte van de woningen die er lagen.

Dat waren de dorpen die we bezocht hebben, maar we gingen o.a. ook naar Deauville. Duidelijk meer verkeer en mensen hier. En een overdaad aan mooie bouwwerken waarvan hieronder enkele foto's. De markthallen, rechts Hotel de Ville (stadhuis)

Trouville ligt boven Deauville en daar liggen ook diverse schitterende bouwwerken. Onder manoir heb je o.a. al die van Grand Bec kunnen zien

De grootste en tevens mooiste stad in de Normandie is Rouen. Gros Horloge, de oude markt en vele andere straten vol met vakwerk.

Behalve het hier boven staande (kerk, huis, kathedraal, is er ook nog Ecole regionale des beaux arts. Nu zijn er allerlei klassen voor kunst en er is een restaurant maar vroeger, in de tijd dat de pest heerste, was dit een......kerkhof. Omdat de pest zoveel doden met zich mee bracht was het begraven niet te doen en zo bouwden ze dit bouwwerk om de doden op te stapelen in de vele ruimtes die er gemaakt waren. Als je er bent kijk dan maar eens goed. tussen de eerste en tweede etage zijn allemaal afbeeldingen van doodskoppen te zien.

Bourgogne sur mer is dan geen Normandië maar maakt wel deel uit van het noord westen van Franktijk. Een stad met diverse bezienswaardigheden waaronder een kasteel, kathedraal en een aardig parkje.

Het laatste dorpje is tevens het laatste dat we in 2024 bezocht hebben: Gerberoy. Geprezen als een van de mooiste dorpjes. Maar helaas wij vinden het tegen vallen t.o.v. andere dorpen die we bezocht hebben.

Manoir              Kastelen            Chateau           Home